Varför kaffe gör oss trötta och uttorkade

http://becausetrollrik.blogg.se/2010/february/darfor-orkar-jag-inte-dricka-kaffe.html


I hypofysen procuceras ett hormon som reglerar vätskebalansen i kroppen. Hormonet ADH styr ÅTERabsorptionen av vätska i njurarna. Så att vi inte blir uttorkade för att vi kissar ut all vätska, det är inte meningen. Men som alla vet blir man väldigt kissnödig av kaffe och alkohol. Det beror alltså på att hypofysens funktion störs så att ADH hormonet inte produceras. Och vattnet rinner rakt igenom.

När ADH produceras och insöndras i njuren har ADH en vattensparande effekt. Snällt mot kropp och njurar.

Det finns många typer av obalanser i hypofysen, mer känt är nog sköldkörtelbesvär, struma av olika slag. Det beror på att hypofysen inte tillverkar rätt mängd TSH (Sköldkörtelstimulerande hormon).

Men man kan också ha en obalans av ADH (helt utan inverkan av alkohol och kaffe) om man kanske är törstig och dricker jämt men ändå är uttorkad.

*******************************

Fler förklaringar

Njurens arbete styrs bland annat från hypofysen via hormonet ADH (antidiuretiskt hormon). Högre halter av ADH stimulerar till upptag av vätska, och därmed en ökning av blodvolymen och en ökad koncentration av urinen. När man dricker kaffe och alkohol påverkas hypofysen att sluta producera ADH, och volymen urin ökar.

Vatten, salter och andra lågmolekulära ämnen pressas ut, denna utfiltrerade vätska kallas primärurin. Under passagen genom tubulus förändras primärurinens mängd och sammansättning. Det sker framförallt genom s.k. reabsorption av de substanser som kroppen inte har råd att förlora. På det sättet återabsorberas näringsämnen, salter och 99 % av vattnet.

Den osmotiska kontrollen:

Kroppens osmolalitet kontrolleras av två mekanismer: njurarna som kontrollerar vattenutsöndring och törst som styr vårt orala intag av vatten. En ökad osmolalitet stimulerar osmoreceptorer som stimulerar hypofysens baklob att insöndra ADH (vilket minskar njurens utsöndring av vatten).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0