"Ta makten över din hjärna"

http://www.sourze.se/Ta_makten_%C3%B6ver_din_hj%C3%A4rna_10718768.asp


Tidigare trodde man att hjärnan blev mer rigid ju äldre vi blev. De senaste decenniernas forskning visar dock att hjärnan aldrig slutar att förändras och justeras. Den länge utbredda uppfattningen att hjärnceller inte kan nybildas har visat sig vara falsk. Faktum är att vi dagligen får tillskott av nya friska hjärnceller som dock dör om de inte hittar något arbete att utföra.

-------------

Eftersom flödet av information aldrig upphör och vi till följd av detta också lär oss nya saker hela livet måste hjärnan ständigt omforma och anpassa sig efter informationen som mottas. Hjärnan är alltså formbar under hela livet och dess funktionella och strukturella utseende präglas följaktligen av informationen den mottar, behandlar och skickar ut. Det här har visat sig vara både en välsignelse och förbannelse.

Fördelarna är uppenbara: hjärnan är tack vare sin flexibilitet och utvecklingsförmåga ett underbart instrument som hjälper oss i flera avseenden.

-----------

Nackdelen är att vår känslighet och vår påverkbarhet för yttre stimuli kan användas mot oss eftersom de inte alltid är av godo eller direkt skadliga. Redan under 60-talet så gjorde professor George Gerbner vid Annenberg School of Communications vid Universitetet i Pennsylvania studier som visade på att tv:n har långtgående uppenbara effekter på vår världsbild och att mycket tv-tittande har större inverkan på hur vi uppfattar tillvaron än vad vårt dagliga liv i samhället har.

1971 gjorde Professor Herbert Krugman en studie som visade att det bara tar 30 sekunder innan vi hamnar i ett slags hypnotiskt tillstånd efter att ha slagit på tv:n och att vi inte analyserar informationen som tas in. Det här hänger ihop med att den frekvens som tv-bilderna ligger på är nära det stadium vi upplever under hypnos. Vi slappnar av och stänger av den analytiska, vänstra delen av hjärnan varpå frontalloben får allt mindre kontakt med resten av hjärnan så att vi blir mer mottagliga för suggestion och oftast okritiskt tar in den information vi delges.

---

"Om tv-tekniken hypotetiskt sett aldrig hade utvecklats skulle det idag vara 10.000 färre mord 70.000 färre våldtäkter och 700.000 färre skadliga angrepp varje år i USA. Våldsbrotten skulle vara hälften av vad de är idag."


Effekterna är mätbara och långvariga, menar Sigman och förklarar vidare:

------------------


Därmed inte sagt att allt som visas på tv är skadligt och att tv:n i sig är något dåligt. Televisionen är ju en genialisk uppfinning och precis som allting annat kan den användas på ett bra eller dåligt sätt. Även om det mesta som visas är smörja och mycket av det syftar till manipulation finns det förstås alltid guldkorn också. Ju större självkännedom och ju mer intelligent tittaren är desto bättre blir förhoppningsvis urvalsproceduren också.

läs mer

http://www.sourze.se/Ta_makten_%C3%B6ver_din_hj%C3%A4rna_10718768.asp


Kommentarer
Postat av: Anita

Just det, vi mår bäst av att arbeta och att göra nytta för våra medmänniskor.

2010-08-03 @ 23:00:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0