Lite om hovar

Hej!

Har inte haft mycket tillfälle att göra egna inlägg, men ska plocka lite bitar ur arkivet som kan vara intressant att nämna.

Dagens ämne, hovar

Från föreläsning av hovslagare (och brandman) Björn Berg,  (http://www.hastjouren.nu/?p=bjorn)

En hov består bland annat av lameller. Det är både köttlameller coh hornlameller.
Det finns 600 primärlameller som växer lodrätt i hornet. På tvärsen växer också sekunderlameller för att allt ska bli stadigt och starkt. Man skulle behöva dra med en kraft av 8 kg för att kunna separera dem.

En hov leder inte kyla eller värme alls.

Står den i box slösar den inte med blod i hovarna utan den "blöder igenom" sina hovar ungefär 1 gång i timmen. Sen stänger den av genom ett shunt-system. Det blir som ventiler i kothöjd som slår av eller på. Detta sker random i alla 4 hovar.

Därför kan plötsligt en hov vara varm eller kall, ibland är det 2 varma på höger sida och 2 kalla på vänster, ibland fram och bak osv. Det behöver alltså inte bero på att de just för tillfället stått och haft mer vikt på någon hov och vilat någon hov.

Detta kan vara lurigt om man har att göra med ett fånganfall. Det kan faktiskt inträffa så att 36 timmar in i anfallet så kan man känna på hovarna och så är de kalla! Och så blir man ev lurad? Just för att shuntarna precis stängt av blodflödet.
Ett fånganfall börjar förmodligen oftast långt innan man ser det. I upp till 12 timmar innan något symptom syns kan själva anfallet ha börjat.

Var och en av de 4 hovarna gör av med mer än 4 ggr så mycket glukos som hästens hjärna.

När hoven landar på marken så vet vi att den vidgar sig. Den nedre halvan rör sig framåt i tån och åt sidorna i trakterna. Men den övre halvan av hoven närmast kronranden rör sig lite inåt, dvs tvärtemot vidgar sig. Man kan ibland se på hovarna en bit ner, kanske ungefär mitten, att vinkeln ändrar sig lite. Från att vara mer rakt stupande till att gå utåt som att hoven vidgar sig.

Blir allt vanligare att föl får allt längre ben och kortare hals, vilket ger felställningar eftersom de inte når ner att beta och måste ställa ena benet långt framför det andra för att nå ner. Det kan också ge felställningar redan inne i magen som foster eftersom benen inte får riktigt den plats de behöver.

Ha en fin dag!

Kommentarer
Postat av: Camilla

Intressant! Tack att du tar dig tiden att skriva så lärorika saker. :)

2010-08-18 @ 23:05:26
URL: http://camillalarsson.zoomin.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0