Lite om hösorter
Hello igen!
Dagens ämne är hö av olika slag. Vi börjar i den ände där det så att säga börjar, munnen och smakupplevelse.
Många har nog erfarit av sina hästar om de gett olika hö att hästarna är förtjusta i hösilage (eller ensilage). Ju blötare hösort desto smaskigare.
(Kan tillägga att gräs består till ca 80 % vatten eller mer, dvs 20 % "torrsubstans", som jämförelse, och det brukar ju vara smaskigast men ingen idé att ha med i nåt försök? ;o)
Enligt ett försök gjort av SLU bekräftades detta genom att en grupp hästar erbjöds 1 kg av varje foder samtidigt i 20 dagar.
Hästarna föredrog utan tvekan i samma ordning
Mer om foder
Dagens ämne är hö av olika slag. Vi börjar i den ände där det så att säga börjar, munnen och smakupplevelse.
Många har nog erfarit av sina hästar om de gett olika hö att hästarna är förtjusta i hösilage (eller ensilage). Ju blötare hösort desto smaskigare.
- Ensilage har en torrsubstans på 30 %
Hösilage har olika torrsubstanser, här testades med - ett på 55% t.s och
- ett med 70% t.s.
- Hö 88% torrsubstans
(Kan tillägga att gräs består till ca 80 % vatten eller mer, dvs 20 % "torrsubstans", som jämförelse, och det brukar ju vara smaskigast men ingen idé att ha med i nåt försök? ;o)
http://becausetrollrik.blogg.se/2010/june/vet-ni-hur-mycket-gras-en-hast-betar-i-sig.html
Enligt ett försök gjort av SLU bekräftades detta genom att en grupp hästar erbjöds 1 kg av varje foder samtidigt i 20 dagar.
Hästarna föredrog utan tvekan i samma ordning
- Ensilage 30% t.s.
- Hösilage 55% t.s.
- Hösilage 70% t.s.
- Hö 88% t.s.
Mer om foder
http://becausetrollrik.blogg.se/2010/june/lagt-protein-i-ho-fjolarets-trend-hur-blir.html
Kommentarer
Trackback