Ryggen vetter framåt eller bakåt

Jag tror det händer förändring etappvis i kroppen, precis som när hästar växer. Ibland skjuter korset i höjden, sen följer bogarna efter och sen växer ryggen och så höjs korset igen osv.

Iallafall känns det som att det som mest har påverkats i mig hittills är nacke/hals som blivit rakare och mellan skulderbladen. Där är nog den största skillnaden. Svanken har kanske blivit lite rakare men i bäckenet finns det nog mer krokigheter kvar? ;o)

Man SKA ju ha svank och kurvor efter ryggraden för att ha svikt när man rör sig och inte slita på kotorna, men det finns en optimal kurva och de flesta har nog t.ex. mer svank än man behöver, mer "kyfos" eller mer "lordos".
  1. Halsrygg (lordos), 7 kotor, C1 till C7.
  2. Bröstrygg (kyfos), 12 kotor, T1 till T12.
  3. Ländrygg (lordos), 5 kotor, L1 till L5.
  4. Korsben (kyfos), 5 sammanväxta kotor, S1 till S5.
Varje sektion har en naturlig krökning som antingen vetter framåt (kyfos) eller bakåt (lordos). En bra hållning, vare sig du sitter, står eller ligger ner, är en hållning som upprätthåller dessa naturliga krökningar, en neutral hållning.

Har man t ex för mycket kyfos i bröstryggen, kan svanken bli för rak/platt, dvs för lite lordos, och man kan få ont i ländryggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0