PPM göder bankerna, inte spararna. Hudkrämer stör hormoner. Några läsvärda notiser:

Inte någon överraskning att de som blir fetare på pensionsfonderna osv är bankerna själva.

De rika ska bli rikare ......

Det var en notis på text TV häromdagen att

PPM göder bankerna — inte spararna

Publicerat 2009-03-22 14:43

Bankerna är de enda vinnarna på premiepensionssystemet. Trots dålig förvaltning har fondbolagen hämtat hem runt åtta miljarder kronor sedan starten. Spararna har däremot förlorat 33 miljarder kronor.

I dagarna ramlar det orangea kuvertet ner i brevlådan. Och det är knappast någon munter läsning. Fjolåret blev droppen för de hårt prövade pensionsspararna hos Premiepensionsmyndigheten (PPM). Hushållens PPM-besparingar har i snitt krympt med 0,8 procent årligen sedan de första inbetalningarna gjordes 1995. Som jämförelse har avkastningen i det allmänna inkomstpensionssystemet, som pengarna annars hade legat i, varit plus 3,5 procent årligen.

Totalt har svenskarna pumpat in 264 miljarder kronor i systemet. Värdet vid senaste årsskiftet låg på 231 miljarder kronor, alltså ett minus på 33 miljarder kronor.

- Vi var ju emot den här delen av pensionsuppgörelsen, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.

http://dn.se/ekonomi/ppm-goder-bankerna-inte-spararna-1.827567

Nästa nyhet var att hudkrämer

Enligt Expressen avslöjar Råd & Rön i sitt senaste nummer att många av de populäraste hudkrämerna innehåller både konserveringsmedel och allergener. Det handlar om 24 krämer som har testats, ett exempel på vad de hittat i krämerna är konserveringsmedlet Paraben. Forskarna vet att det stör hormoner på djur i vatten, deras fertilitet. Man vet inte än hur det påverkar människan, men EU:s vetenskapliga råd har listat de här ämnena som misstänkt hormonstörande.

Skarpast kritik riktas mot The Body Shop! Trodde ni att de var renare än renast mot miljö, djur och människor? Men i deras produkter finns uppemot 10 parfymämnen plus Parabener. Även H&Ms Hello Kitty och Snobben-produkter innehåller för mycket parfymer. Bäst sägs vara Änglamarks produkter som inte innehåller parfymer eller konserveringsmedel, så kanske är ett besök på närmsta Coop nästa steg för dig som är lite överkänslig.

Artikeln finns här på Expressen, och här på Råd & Röns hemsida kan du se hela listan på krämer som testas och även ladda ner tidningssidan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0