Mera hälsonytt i små etapper

Jag lägger in mina anteckningar från föreläsningen med Steven Acuff i augusti. Här kommer början:


Han säger att vi som fötts i Norden har dragit vinstlotten i livets lotteri, har alla möjligheter till ett långt och bra liv men vad gör vi åt det? Han säger också att vi måste hitta nya vägar och tänka själva, våga prova, think outside the box. För staten kommer inte att tala om för oss hur vi ska leva länge och friska, det ingår inte i deras budget ...(pensioner). Ord och inga visor, som det ligger mycket i om man tänker på hur samhällen styrs....?

Föreläsning om hälsa, kost och åldrande. Vad förlänger resp förkortar livet?


Socker bidrar till att kroppen åldras snabbare. Socker har gått igenom 16 kemiska processer :-(


Insulin är ett hormon som har flera funktioner.

Det tar ut glukos ur blodet till cellerna. Insulinet styr också fettförbränning och påverkar allt hormon i kroppen. T ex kan det påverka klimakteriebesvär och mensbesvär. Kosten kan alltså betyda mycket.


Insulinet styr celldelningen. Ju högre insulin, ju högre celldelning!!

Tester på djur visar att ju långsammare cellfördelning desto längre lever de.


Det har ingen betydelse hur länge föräldrarna lever. Genetiskt. Man påverkar allt själv.


Boktips 120-årskosten Roy Walford:

När de testat vad 100-åringar hade gemensamt så var det att de hade lågt insulin. De hade inte heller tagit läkemedel.


Har någon t ex cancer så vill man att celldelningen saktar ner. Topprioritet är att se till att äta så att man har lägsta möjliga celldelning. Då har kroppen försvarsceller som hinner ta död på cancercellerna, om de inte förökar sig så snabbt!

Att inte bry sig om sin kost i ett sånt läge och att den inte skulle ha nån betydelse och t ex bara lita på mediciner är idioti.


Insulin går upp av koffein t ex. Koffein blockerar också kalcium, zink och magnesium, vilket kan orsaka benskörhet, dvs brist på dessa mineraler.


Man ska äta fett och protein (som bromsar insulinet) tillsammans med fiberrika kolhydrater som saktar ner glukosen.


Nötter, frön (fett och protein)

Smör och cocosfett


Cocosfett!   blir nästa inlägg!!

hejsålänge


Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Intressant, ungefär samma råd som Dr Dalqvist möjligen?



Skriv gärna mer.. Såg dig och dina älsklingar när jag åkte förbi idag , ni betade på ängen och såg ut att ha det mysigt :) /Elisabeth

2008-09-13 @ 20:22:42
URL: http://eharstrom.blogspot.com
Postat av: Ingela

Ja, vi har det så mysigt, det finns fortfarande mycket grönt att beta och "ta vara på" innan frosten =)



Steven Acuff är nog inte riktigt lika extremt animalisk som Dr Dahlqvist ;o) Och han går lite efter devisen "CRON" calorie restriktion optimla nutrion" (ungefär som vi skulle vilja föda hästarna ;o) och därför äter han själv hellre cocosfett än smör.

Men han är noga med protein, och att man ska äta protein, fett OCH KOLHYDRATER samtidigt för att inte få blodsockerhöjningar eller annat. Och så äter han helst inte så mycket kött och definitivt inte mejeriprodukter. SMÖR säger han är ok, och det säger ju DR D. också, dvs riktigt smör och grädde ska det vara. INte vegetabilsika oljor t ex heller. Olovolja är bra men har så långa fettsyrekedjor, liksom smör. Olivolja tål inte heller upphettening (som smör gör) och ska därför inte stekas i för att det bildar gifter. Hellre då som dressing på sallad.



Steven Acuff säger att en del andra tycker det är ok att dra gränsen för att grädde också är OK att använda men resten av mejeriprodukter är inte hälsosamt, menar även dem.

Men Steven drar gränsen vid smör, endast smör om man vill vara helt sund ;o) Själv äter han ju dock så mycket cocosfett (flera matskedar om dan, 5-6 st gissade han? Jag provar dtesamma och känsn helt ok, man blir aillafall inte tjockare!! =0)

så han hoppar nog smör för egen del, men han "bannlyser" det inte. Skillnaden är dock att med smör får du mycket mer kalorier eftersom fett är så kaloririkt. Räknar man kalorier är det hälsosammare med cocosfett som inte kan räknas lika mycket som smör i det avseendet. Dessutom skiljer det i laurinsyra! Viktig ingrediens som finns i modersmjölken. Läs mer här om avsnittet cocosfett! =)

2008-09-14 @ 12:25:27
Postat av: Ingela

Ps, jag läste Steven Acuffs "matlista" under kategorin proteiner kött o dylikt, nämner han ekologiskt kött som OK, dock ej griskött...

2008-09-26 @ 22:36:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0