teknologin är nyckeln!

SE ZEITGEIST 2 om ni har möjlighet! Missa inte den. Finns på nätet, googla. Eller kom hem till mig och titta ;o)

OM det monetära systemet , monetära ekonomin kontra resursbaserad ekonomi.

Jag skriver mer när jag hunnit rita ner, men sök själva!

Många har svårt att föreställa sig ett annat  system för vi är så itutade att det ska vara som det är och inte ändras, och att det är starka krafter emot en förändring också.

Alla har vi fått lära oss att
vi ska göra rätt för oss och vara duktiga arbetare för samhället
och att
vad skulle vi ha för drivkraft om vi inte MÅSTE tjäna pengar, då skulle vi bara ligga på sofflocket och inte göra nåt?

ICKE, då skulle äntligen får rätta energi frigöras och vi skulle få massor av kraft, dessutom förändras drivkrafterna, från att vara bara till egennytta till att värna om sig själva och varandra. Kriminalitet skulle minska drastiskt, för den drivs av fattigdom och underskott och psykiska sjukdomar som kommer av liknande omständigheter.

Monetär ekonomi går ut på att det är UNDERSKOTT och att man är tvungen att infinna sig i ledet och vara slav eller löneslav, som resten av fårskocken....
Alltså kommer de alltid se till att det är underskott, de som inte vill ändra på systemet till ett system som är bra för människor.

" I en monetär ekonomi kan det ALDRIG vara DEMOKRATI" det existerar inte.

"Framtidens barn kommer att se tillbaka på vår tid och förundras över hur omoget och primitivt system vi hade. De kommer inte att förstå hur vi lyckats vara så fel ute, men de kommer att förstå vilka fårskallar vi var! "  ;o)

Till slut kraschar systemet eftersom det drivs av vinst och det går inte att gå med vinst i all evighet, och då kommer andra lösningar?  (denna film gjordes innan höstens börskrasch)

När allt finns i överflöd (SE FILMEN!) så vill ingen längre sälja något, då ger vi bort det. Idag finns vatten (på många stäöllen) i överflöd därför betalar vi inget för det. Om vi hade allt vi behöver, vilket alla har lika rätt att ha, då behöver vi inte ha en anställning, dvs vara underordnad någon annan.

Teknologin är nyckeln!
"Politiker är värdelösa", de kan inte det som behövs kunnas. I såna positioner skulle tekniker och andra kreativa konstruktiva människor finnas!

Frågan är  Har vi resurserna och teknologin ....... Ja, och jorden är inte alls överbefolkad såklart (behöver inte heller bli det på något sätt), det är ju bara sättet vi lever på som är överbelastande. Men det behöver inte vara så.

Som det är idag tar vi fram massor av teknologi för en rad saker, men inte för det som verkligen skulle göra nån nytta.... För det gynnar inte industrin och det monetära systemet.

USA är det mest kapitalistiska landet ... och där finns flest interner.

Idag skapar vi t ex bara lagar för att försöka upprätthålla ordning (tror vi, och hur bra lyckas det?),
ISTÄLLET FÖR ATT SKAPA LÖSNINGAR! Med teknologin =0)

Idag begränsar vår utbildning bara oss, att bli duktiga kuggar i producenthjulet, istället för att utnyttja vår hela potential att vara kreativa människor, och vad skulle vi inte kunna skapa då . Vi har ju redan nu fantastisk teknologi (tycker vi)


Se mer om såna exempel, rattonykterhet t ex mm. Utbildningssystemet
I en resursbaserad ekonomi skulle utbildningen se helt annorlunda ut.

Många kan säkert som sagt inte ens föreställa sig något annat som finns utanför vår nuvarande (trånga) värld, och därför viftar vi bort det.

och

Se mer om magnettåg och annat häftigt , fakta och framtidsvisioner =)

Sköt om er!


Kommentarer
Postat av: petra

hej

gillar di attityd, även om vissa saker är som hos många andra som vill mycket och vill förändra för en hållbar utveckling på nytt vis, många sitter bara hemma och muttrar tyvärr!!!!

Jätte intressant med ditt unlägg om monetär ekonomi.

Jag är nyfiken på hur du skulle vija att våra betalsystem ser ut och vilken form av ekonomi som bode vara för att få hållbarhet för samhället.

Det är bra att kritisera oss politiker men kom oxå med konstuktiva hållbara förslag så lyssnar vi på det.

jag gillar dig skarpt för du har bra tankar och du kanske ska bli politiker och vända runt lite i grytan.

Många gör som du tycker och tänker och sitter inne med bra förslag som kan var till nytta för andra men tar aldrig steget och förverkligar allt.

vi behöver även oss politiker även om teknologer mfl. har andra bra lösnigar så behövs vi tillsammans.

Ja ska se filmen Zeietgeist2, så kan vi snacka mer!!!

hur kul som helst med en blogg kompis som gillar att "lösa problem".

// Petra

2008-12-09 @ 08:41:18
URL: http://karlbergsblogg.blogg.se/
Postat av: Ingela

Tack för kommentaren!

Ja, titta på den så får du förslag på ekonomisystem. En man säger också att "Resursbaserad ekonomi" är inte perfekt, inget är perfekt, men det är mycket bättre än det vi har nu. Det med politiker är väl så att han menar att de sitter med kunskaper som bara ska gynna att bevara ett system med pengar som grund, som bara går ut på vinst, (bakom slöjorna) inte egentligen se till människors bästa, de skulle behöva kunna t ex teknologi som framställs mycket väl som en nyckel till "framgång", ny värld. Inte bara som många politiker idag ser till: dvs har vi pengar, utan har vi resurserna och teknologin att lösa detta?

Och visst finns det resurser, som exempel menade han att (klassiskt ex) att alla pengar som går till armen, skulle räcka för att ge mat och husrum till alla fattiga i amerika, så var det problemet löst ... Och det skulle också finnas till att ta bort fattigdomen i afrika, men då skulle inte pengar ha nån verkan längre om det inte fanns (illusionen om) underskott som gör att priserna hålls uppe, då sjunker de och vidare till ingenting, om alla har det de behöver =)

Vilka gynnar pengasystemet, jo, de redan rika som gärna också vill bli rikare.



Det är en STOR fråga, vilket jag ju egentligen inte behöver säga ;o) och de konstruktiva problemlösande förslagen finns där ute, en del redan färdiga, och jag kan bara hänvisa till filmen och att så många som möjligt ser den.

Att skriva på internet, som åtminstone alla om de vill, kan göra, är en start.

Internet hänvisar de till i filmen som den positiva faktorn vi har just nu och ska vara rädda om. TV bolag och nyhetsbyråer ägs ju alla av samma, en liten klick, och kan inte alls vara objektiva på något sätt, dessutom även där, vinstdrivande såklart.



Man får ju tänka på åg att filmen är gjord i USA och främst ur ett USA perspektiv med mest kritik mot USA, men det finns ju även samma fenomen överallt i större eller mindre skala.



Det behövs ju att många börjar tänka till i helt nya banor, så att det kan hända nåt, så småningom...



Systemet är så fast och djupt inrotat så det kommer ju att krävas nånting ordentligt för att rubba det för nånting nytt =0) Och det är ju världens toppar som styr, många därunder jobbar ju för goda saker, men även då i samma banor, vilket inte kommer att ge någon större förändring?

De pratar också om mänskligt beteende osv. Jätteintressant.



_20994" rel="nofollow">http://www.zitiz.com/debatt/10-tecken-pa-att-du-haller-pa-att-avprog_20994



Här är en lista på vad man också kan göra för att avprogrammera sig !? :-o

för att på sikt kunna börja tänka mer fritt? Kanske fungerar det ;o)

Punkten 5 om att politiker ljuger, menas ju politiker i toppen, med mycket makt, precis som de exempel som visas i filmen, obama, mc cain, presidenter/kandidater mfl. Inte vi "vanliga knegare" precis. Ta det inte bokstavligt.

Vem instämmer inte i att det är de med mest pengar som har chans att bli vald, och att de ljuger för att framställa sig själva bättre, samt de andra sämre? Mer regel än undantag. Jag har vänner som är mer eller mindre engagerade i t ex miljöpartiet, och de är inte de minsta egoistiska. Möjligen i mitt tycke något naiva? Vilket jag känner även att jag är själv, jag måste börja lära mig tänka mer kritiskt.



Det är så många som inte bryr sig alls, bara gett upp, skönare att sitta och få sin underhållning framför tvn istället för att åtminstone försöka tänka lite själv, men det har vi inte kraft och energi till idag längre, i många fall..?



Jag försöker då och då i sociala sammanhang eller vid fikabord på jobb röra runt i grytan för att se reaktioner, och diskutera , men ofta när man tar upp saker som innebär att människors världsuppfattning riskerar ändras eller raseras? om man tänker i nya banor (och att detta då skulle betyda att man inser att något stämmer av det nytänkande...), så slår masshypnosen på. De slår automatiskt av, de märker inte ens själva att de ”byter kanal” för att komma bort. Intressant fenomen. I det fallet är jag väl lite för negativ, och torr att de som inte vill lyssna, får man helt enkelt låta sova vidare och inte ödsla energi på. Medan de som fortfarande har ork vill fortsätta hålla diskussionen levande. För det behövs ju FLERA som tänker vidare, så att vi kan komma fram till vad som fungerar eller inte. Det som sägs i filmen eller nån annanstans kanske inte till 100% är exakt sanning eller rätta lösningen, men den kanske leder vidare om vi fortsätter tänker, pratar, agerar?, istället för att bara slå av när det kommer ”filosofiska” eller i viss mån även ”andliga” ämnen på tal. Andligt inte menat som religion.



Som sagt, jag är inte den bästa på att tänka kritiskt och se fallgropar, men hittar du såna i filmen att ifrågasätta så gör det gärna! Det är ju det som är meningen så de som kan, vet vart de i första hand måste tänka och jobba vidare på.



Önskar jag vore teknologiskt lagd ;o) Det får bli i ett annat liv?



Ciao!

2008-12-09 @ 12:46:39
Postat av: bjorne

Det där är nog för stort för mig,men skattepengar måste in för att driva sjukhus mm,eller kommer vi att jobba som nu men frivilligt utan lön,fanns det ettenkelt sätt som vore bättre så hade det nog varit så redan,men vad vet jag,ha de gott.

2008-12-09 @ 21:39:07
URL: http://bjornesmagazin.blogg.se/
Postat av: Ingela

Jag är optimist i det fallet och tror det skulle lösa sig ;o) MÅnga jobb försvinner ju, i och med att pengarna inte behövs, (börsmäklare, bankjobb mm) så det skulle kanske bli stora förändringar i det frivilliga arbetslivet som vi kanske aldrig kan ana, vi skulle naturligt ha mer kraft och ork att ta hand om varandra än vad vi gör idag? Vi är så vana att tänka i de gamla vanliga banorna att det är svårt att tänka sig nåt där allt är möjligt?



Jag tror mycket sjukvård skulle försvinna, många brottsskador, utbrändhet, äldre skulle ha hjälp av sina familjer som har mer tid och ork och glädje.

Samtidigt som det skulle bli fler människor som kan jobba och inte ens behöver jobba lika mycket som idag. Fråga alla sjuksköterskor/läkare om de skulle gilla sitt jobb och gärna jobba om det gäller att tex jobba frivilligt 4 timmar om dan. Ohc dessutom få credit och uppskattnign för det,vilket de i många fall inte känenr att de får idag.

Säkerligen skulle många vilja det, särskilt som de inte MÅSTE. Så fort man inte måste göra nåt, så går det mycket lättare att göra det =)



En del skulle ta chansenatt helt byta, men då kommer det andra i stället från andra områden som bara längtar efter att få jobba med människor istället.



Självklart kommer sjukvård att behövas, benbrott kommer nog alltid att ske ;o) Men det kommer finnas många som kan hjälpa till?



Ja, jag är säkert naiv, men mycket skulle försvinna om inte pengar fanns. Det är logiskt. Sen krävs det ju lite planering att ordna det så, och det ligger ju inte i närmsta framtiden.



Många vill ha sin uppgift och/eller plats att gå till varje dag, och särskilt när man inte är utarbetad, och om det innebär att det också är kortare tid.



Tänk all "arbetskraft" människor som finns i afrika och andra ställen på jorden, som idag inte klarar av att jobba pga fattigdom, sjukdom. Får man ordning på sånt så blir vi många fler att ta hand om varandra.



Just det om att vi är itutade att om vi inte måste jobba och tjäna pengar så skulle vi inte ha nån drivkraft? Vi skulle förmodligen kunna göra mycket mer än idag!



När man har allt man behöver, så bryr man sig inte om vad man har lika mycket, inte av saker iallafall, dvs ta ett exempel,

om jag köper biobiljetter eller nåt annat till familjen, en vän eller flera och just den här månaden har jag gott om pengar så det räcker och blir över. Då är det inte alls lika viktigt att få tillbaka de där pengarna, och särskilt inte om någon kanske inte har så mycket över den månaden och undrar om han tex kan betala senare? Då säger jag strunta i det. Och jag skulel gärna bjuda hela familjen på vad som helst, bara jag kunde, inget snack om saken. Vem tänker inte ibland att om jag vann "en miljon" skulle jag ge den och den och den en bit av kakan?

Men hade jag också varit barskrapad och det är en bit kvar till lön, då kan den där slanten kännas viktigare för mig, annars måste jag i min tur lösa det på nåt annat sätt?



Jag tror man måste börja se mycket mer möjligheter än vad vi har lärt oss att göra, så fort vi hamnar i skolan så krymps väggar runtom föreställninsgvärlden ihop och fantasier och blir likformade andras tyvärr. Och har man det inte ens i fantasin, hur ska nånting bättre kunna bli verklighet?

Det måste finnas bättre system än det finns idag för världen ser inte så vacker ut. Jag kan inte tro att vi inte kan mer än så? Och det beror på att de krafter som styr inte vill vårt bästa , utan de vill bara tjäna på oss som det känns iallafall. De kommer inte verka för att ordna nåt bättre.



Sen måste jag säga att jag är urlycklig att jag bor här i Norden och Sverige, vi som har fötts här har dragit vinstlotten i livets lotteri, var det en klok man som sa, som jag instämmer helt i =)



TACK TACK TACK!

2008-12-10 @ 09:59:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0